Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 4
1
Internetmysteriet / SV: Nedlagt?
« Senaste inlägg av TechnoX skrivet 26 februari, 2017, 19:08:02 »
Drömde om rymd- och månresan inatt. Många år har gått och jag har börjat jobba som lärare i grundskolan! :)


Hur har det gått med internetmysteriet? Är ditt företag fortfarande aktivt? Hemsidan ser inte ut att ha blivit uppdaterad på väldigt länge :)
2
Rymdresan / SV: När startar Rymdresan?
« Senaste inlägg av Mikael Sandell skrivet 28 november, 2012, 15:41:25 »
Det går framåt men långt ifrån så snabbt som jag skulle vilja. Tyvärr är inte heller det nya ramverket tillräckligt snabbt, så jag tvingas nu skriva om stora delar av detta också. Detta medför att lanseringen tyvärr måste skjutas fram till början på januari 2013.

Jag håller på att titta på möjligheten att snabbt ändra på Månresan så att ni som väntar kan påbörja er resa där, men jag måste få återkomma om det om någon vecka.

Hoppas att ni har överseende med detta och inte tappar modet. Det kommer att bli så himla bra när det är klart, jag lovar.

Tack för ert tålamod!
3
Rymdresan / SV: När startar Rymdresan?
« Senaste inlägg av Mikael Sandell skrivet 03 oktober, 2012, 14:08:45 »
Trots ett flertal optimeringar och omskrivningar av kod samt utökad serverkapacitet har vi ändå inte lyckats komma upp i acceptabel snabbhet i systemet (det går alldeles för långsamt vid belastning). Därför har jag nu tvingats ta det svåra men mycket nödvändiga beslutet att byta ut hela ramverket för applikationen. Detta medför dessvärre att lanseringen nu skjuts framåt ytterligare, säkerligen minst en månad.

Detta är givetvis mycket beklagligt för er som väntar, men även för mig personligen (både tidsmässigt och ekonomiskt). Att inte nå fram trots långa arbetsdagar under lång tid är inte direkt upplyftande.

Men skam den som ger sig. Måste dock ta ett par dagar ledigt från detta nu för att kunna ladda om batterierna, sedan är det bara att ta nya tag ... :boxing:


/Mikael
4
Rymdresan / SV: Rymdresan startar den 17:e september
« Senaste inlägg av Mikael Sandell skrivet 17 september, 2012, 08:11:07 »
Starten är framskjuten till den 24:e september 1:a oktober!

Trots intensivt arbete är vi tyvärr ännu inte klara med de delar som vi har blivit tvungna att ändra på. Därför måste starten skjutas framåt ytterligare tills vi säkert vet att allt fungerar som det ska.

Citera
Dessvärre är det flera delar som behöver skrivas om för att det ska fungera som det är tänkt, därför tvingas vi tyvärr skjuta fram lanseringen ytterligare en vecka. När allt är på plats och rullar som det ska skickar vi ut information och inloggningskoder till alla som har förbeställt. Information om hur övergången från Månresan går till skickas då samtidigt till alla som använder (och har använt) Månresan.

Beklagar verkligen förseningen!
5
Rymdresan / När startar Rymdresan?
« Senaste inlägg av Mikael Sandell skrivet 04 september, 2012, 08:40:22 »
Just nu pågår sluttester av systemet, där vi arbetar med att lokalisera och rätta till eventuella fel som smugit sig in. Eftersom vi har hittat en del som behöver åtgärdas (både när det gäller mjuk- och hårdvara) tar det lite längre tid än tidigare planerat. Vi tror dock att allt är på plats och rullar som det ska till den 17:e september, och då skickar vi ut information och inloggningskoder till alla som har förbeställt.

6
Internetmysteriet / SV: Nedlagt?
« Senaste inlägg av Mikael Sandell skrivet 08 augusti, 2012, 09:30:18 »
Halloj!

Internetmysteriet kommer så småningom att komma tillbaka i en uppdaterad version, och då kommer det ursprungliga mysteriet att vara med som en del i denna. På grund av tidsbrist kommer dock detta tyvärr att dröja ett tag, troligen till tidigast framåt hösten/vintern 2013.

Ingen av de drygt 100 som provade lyckades lösa mysteriet så vinstpotten följer med till nästa version.

:thumbsup:
7
Internetmysteriet / Nedlagt?
« Senaste inlägg av TechnoX skrivet 01 juli, 2012, 11:33:33 »
Hej!

Jag ser nu att bland annat Internetmysteriet har försvunnit från sidan. Är detta avsiktligt?

Vad blev resultatet? Var det för få anmälda? Löste någon mysteriet?
Kommer det komma ett nytt mysterium eller satsar ni allt på rymdresan istället?

Det var roligt så länge det varade! Tack för klurigheterna! :)
8
Rymdresan / Vad är Rymdresan?
« Senaste inlägg av Mikael Sandell skrivet 09 juni, 2012, 12:29:37 »
I korthet
Rymdresan är ett komplett övningsmaterial i grundskolans alla ämnen, där övningsmomentet är byggt kring en enkel rymdsimulator. Eleverna färdas i olika konstellationer ut i kosmos (med månen som första anhalt) där deras rymdfärjor drivs framåt av energi som skapas genom att eleverna ombord löser uppgifter som slumpas fram från en stor databas med frågor i grundskolans alla ämnen.

I princip är Rymdresan en uppgradering av Månresan, men med så många förbättringar, utökningar och förändringar av konceptet att det egentligen är ett helt nytt material.

Elevdelen
Utvecklingen av Rymdresan pågår just nu, och alla detaljer är inte spikade till 100 %, men i stort sett kommer det att se ut så här:
 • Målet är att ta sig så långt ut i kosmos som möjligt, och resorna utgår ifrån en rymdstation som ligger i omloppsbana runt jorden. De elever som har landat (eller kommer att landa) på månen i Månresan kommer att fortsätta sin resa därifrån.
 • Eleverna väljer fritt den rymdfärja (RF) de vill färdas i. En elev kan välja att påbörja sin resa i en egen RF men kan närsomhelst teleportera sig till andra RF:or som befinner sig inom räckhåll. Så om alla eleverna i en klass vill färdas i samma RF bestämmer de helt enkelt vilken RF de ska teleportera sig till.
 • Den elev som har varit ombord längst på en viss RF kallas Kapten. Som Kapten över en RF bestämmer man dess namn och om andra astronauter ska få komma ombord eller inte (dvs om den ska vara öppen eller stängd). Om kaptenen teleporterar sig till en annan RF blir den elev som varit ombord näst längst ny kapten.
 • Även lärare kan skapa nya RF:or och blir då kapten på dessa. Kan vara bra om man behöver styra upp det hela lite, eller om man verkligen vill se till att alla i klassen reser tillsammans.
 • En helt tom RF överlever inte särskilt länge (något dygn eller så), och tas automatiskt bort av systemet.
 • Förutom att hjälpa till med energi till driften av RF:n måste varje astronaut skapa energi för tillverkning av mat och annat som astronauten behöver på sin resa. Detta betyder att eleven måste se till att det hela tiden finns energi som räcker till detta. En tydlig mätare visar hur länge astronauten kommer att överleva utan att ny energi tillförs. Om energin går ner till noll dör astronauten!

  I princip innebär det att eleven måste nå upp till en minsta genomsnittlig mängd övning för att astronauten ska överleva, vilket också är hela poängen med upplägget. Att öva regelbundet. Gränsen är dock satt så pass låg att det inte ska innebära något bekymmer för de som är aktiva lite då och då.
 • Svårighetsgraden ställs automatiskt in av systemet baserat på hur eleverna svarar.
 • Eleverna väljer själva vilken (eller vilka) lärare de vill rapportera sina resultat för.
 • Eleverna kan inte se varandras resultat. Elever som vill kan dock skapa ett emblem som de kan länka till från andra ställen på Internet, som t.ex. visar hur långt de har rest.
 • Det kommer att finnas topplistor över dag/vecka/månad/år där man kan följa hur mycket man har övat i landets olika skolor, kommuner och län. Tävlingsmomentet är alltså flyttat uppåt.
 • Resan från jorden till rymdstationen på månen kommer att vara gratis för alla elever i hela landet. För vidare resa ifrån månen måste en elevbiljett lösas, och priset på den är för närvarande satt till 20 kr.
Lärardelen
 • Med ett lärarkonto kommer du att få rejält med detaljerad information om vilka olika områden som eleven är bra och mindre bra på. Du kommer detaljerat att kunna följa elevens utveckling över tiden.
 • Så småningom kommer du även att kunna tilldela olika små övningspaket till elever som är knutna till dig. Det kan vara ett specifikt område i ett visst ämne, eller ett externt material som integrerats i Rymdresan, t.ex. nutidsfrågor e.d. Målet är att du i framtiden ska kunna sätta ihop egna små övningspaket  innehållande just de frågor du vill att de ska innehålla.
 • Kostnaden för ett lärarkonto är för närvarande satt till 200 kr/kalenderår.
Astronauter från Månresan får gratis tillgång till Rymdresan
De elever som redan tagit sig till månen via Månresan frikopplas ifrån sina tidigare månraketer och kan fortsätta sina resor ut i kosmos. Ett villkor är dock att eleven skrapat ihop mer än 10.000 poäng i Månresan (gränsen kan komma att sänkas, men mer om det senare).

(Alla priser är här angivna exklusive 25 % moms)

Denna tråd uppdateras regelbundet, så kika gärna in här lite då och då.
9
Rymdresan / Förbeställ biljetter till halva priset under augusti 2012
« Senaste inlägg av Mikael Sandell skrivet 09 juni, 2012, 09:52:46 »
Inför lansering till hösten kan alla skolor nu förbeställa elevbiljetter och lärarkonton till halva priset.

Elevbiljetter
Normalpriset för en elevbiljett i Rymdresan kommer att vara 20 kr/st.
Om ni beställer nu kostar de alltså istället 10 kr/st.

Lärarkonton
Normalpriset för ett lärarkonto kommer att vara 200 kr/år.
Om ni beställer nu kostar de 100 kr för det första året (därefter 200 kr/år).

Både elevbiljetter och lärarkonton aktiveras först när de används första gången, så utnyttja gärna erbjudandet till att köpa in ett litet lager så ni klarar er ett tag.

Gör så här för att förbeställa Rymdresan

Skicka ett mejl till info@sandellutbildning.se med rubriken "Förbeställning av Rymdresan", där ni anger det antal biljetter och/eller antal lärarkonton ni vill beställa, skolans namn och adress, samt fullständig faktureringsadress.

När er beställning nått mig, skickar jag ett kvitto till den e-postadress som beställningen skickats ifrån, och en faktura på beloppet via brev till den angivna faktureringsadressen. Vid lanseringen skickar jag sedan inloggningskoder för de beställda biljetterna och lärarkontona via e-post till beställarens adress (om inget annat anges i beställningen).

Tack för ert stöd!

Mvh
Mikael Sandell

(Samtliga priser är angivna exklusive 25 % moms)
10
Rymdresan / Vanliga frågor
« Senaste inlägg av Mikael Sandell skrivet 09 juni, 2012, 09:44:43 »
Vilka åldersgrupper kan använda Rymdresan?
Grundskolans alla årskurser.

Vilka ämnen ingår i Rymdresan?
Alla grundskolans ämnen.

Vi har landat på månen i Månresan på vår skola och jag undrar hur jag som lärare gör för att flytta över elever till Rymdresan?
När Rymdresan har lanserats kommer det att framgå tydligt i raketens kontrollpanel hur du gör. Då loggar du bara in som raketadministratör och följer instruktionerna där. Ett mejl kommer att skickas till alla lärare som använder Månresan när det börjar närma sig.
Sidor: [1] 2 3 4